8th ENGLISH (TL) POEM- 6 INDIAN WEAVERS


        8th ENGLISH (TL)


POEM- 6

INDIAN WEAVERS

NEW WORDS             

weavers (विवर) विणकर

garment (गारमेंट) कपडे, वस्त्र

gay (गे) तेजस्वी

blue (ब्ल्यू) निळा

wing (विंग) पंख

halcyon (हालसिन) एक चकाकता -पक्षी

wild (वाईल्ड) जंगली

robe (रोब) लांब झगा

new-born (न्यू बॉर्न) नवजात,नुकतेच
जन्मलेले

fall of night – (फॉल ऑफ नाईट) रात्री

bright (ब्राईट) लख्ख, तेजस्वी

plume (प्लम) पीस, पंख

purple (पर्पल) जांभळा

green (ग्रीन) हिरवा

veil (व्हेल) जाळीदार ओढणी

queen (क्वीन) राणी

solemn (सोलमन) गंभीर

still (स्टिल) स्तब्ध, अचल

chill (चिल) थंड, गार

feather (फीदर) पीस

cloud (क्लाऊड) ढग

shroud (श्रॉड) कफनवस्त्र

break of day पहाटे, सकाळी




COMPREHENSION

Answer the following questions.

1. How many questions does the poet ask? Who
listens to the questions and answers them ?

Ans: Poet asks three questions.The weavers answers them.

2. Name the three stages of man’s life as
mentioned in this poem.

Ans: The three stages mentioned are birth (new-born child), youth (marriage),
and death (funeral shroud).

 

3. The weavers are busy all day and have no
time to rest. Do you agree with this statement?

Ans: Yes, the weavers seem busy throughout the day and night as they weave
garments for various occasions, suggesting they work without much rest.





















4.
Blue, purple, and green suggest childhood and youth. What color suggests old
age and death?

Ans: White suggests old age and death in the poem.

 

5. What does a garment of a new-born child look
like?

Ans: The garment is described as blue, similar to the wing of a bright bird.

6. Describe the garment of the bride.

Ans: The garment of the bride is described as bright, with colors resembling
the plumes (feathers) of a peacock, purple, and green.

7. What different words in the third stanza
suggest the occasion for using the white cloth?

 Ans: The words “dead
man’s funeral shroud” suggest the occasion for using the white cloth.

8. Apart from the title, which lines tell you
that this poem is Indian?

Ans: The lines that describe the colors and the occasions like marriage veils
and funeral shroud suggest the Indian context of the poem.

Activity:

1. Have you heard about:

a) Kolhapuri chappals: Traditional handmade leather sandals from Kolhapur, a city in India.

b) Chennapatna toys: Handcrafted wooden toys made in Chennapatna, a town in Karnataka, India.

c) Bidri work: Metal handicraft from Bidar, Karnataka, known for its intricate inlay work
on metal.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF 




Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.