6th ENGLISH (TL) IV CHARITY




Click here to download PRINTABLE pdf notes 

6th ENGLISH (TL) IV CHARITY

6th ENGLISH (TL) IV CHARITY

UNIT – IV  CHARITY

COMPREHENSION:

A. Answer the following questions:

1. Who was considered as role model for all
‘Danas’?

Ans.: Kama was considered as a role model for all
‘Danas’.

2. What happened when Krishna snapped his
fingers?

Ans.: When Krishna snapped his fingers, the
mountains beside the path

turned into gold.

3. What did Arjuna proclaim?

Ans.: Arjuna proclaimed that he was going to
donate gold to every villager and asked them to gather near the mountain.

4. How did Arjuna donate gold to the
villagers?

Ans.: For two days and two continuous nights
Arjuna shoveled gold from the mountain and donated to each villager.

5.Why was Arjuna dumbfounded?

Ans.: Arjuna was dumbfounded after seeing Karna’s
thoughtfulness.

6. What did Krishna say about Karana?

Ans.: Krishna said to Arjuna that, “Look at
Karna walking away after giving

away of fortune, he doesn’t expect people to
sing his praises, he doesn’t even care if people talk good or bad about him
behind his back. That is the sign of a man already on the path of
enlightenment.”

B. Rearrange the following sentences in
correct order and write them in the space given bellow:

1. The mountain turned into gold.

2. Karna called two villagers and asked them
to do whatever they wanted.

3. Anrjuna shovelled gold and donated to each
villager.

4. Once Krishna and Arjuna were walking
towards a village.

5. Arjuna wanted to know why Karna was
considered a role model for all the

Danas.

6. Krishna snapped his fingers.

7. Krishna asked Arjuna to distribute the
gold among the villagers.

8. Arjuna got the Answer to his question.

Ans.:

CORRECT ORDER:

1. Once Krishna and Arjuna were walking
towards a village.

2. Arjuna wanted to know why Karna was
considered a role model for all the

Danas.

3. Krishna snapped his fingers.

4. The mountain turned into gold.

5. Krishna asked Arjuna to distribute the
gold among the villagers.

6. Anrjuna shovelled gold and donated to each
villager.

7. Karna called two villagers and asked them
to do whatever they wanted.

8. Arjuna got the Ans. to his question.

B) Frame sentences of your own using the
following words in two different meanings:

Step, right, walk, book, nail.

1.  He walked two steps to
his success.

2.  Rohit is always right.

3.  Daily walk is useful for
health.

4.  Teacher gives me a English
book.

5.  He trimmed his nail.

C: read the following passage. Below the
passage three words are given for every blank. Fill up the blanks choosing
suitable words.

My school is (i) very close to
Rahman’s house. He leaves (ii) with his parents and grandparents.
His father goes (iii) to office by bus. His mother teaches.
(v) us English.

I. is, are, were

II. arrives, comes, leaves

III. exists, lives, rests

IV. stops, works, goes

V. learns, teaches, tells

D) Match the words from the top and bottom
boxes. Frame sentences using them.

Head

Attendance

Class

Play

Home

Work

Ground

Register

Master

Room


Headmaster –

Mr. Raj is a headmaster of our school.

Attendance register

Put your signature in attendance register.

Classroom –

Our school has eight classrooms.

Playground –

There is a big playground in our school.

Homework –

Ramesh and I doing homework.



Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *