8TH ENGLISH TL POEM – II A CHILD’S EVENING PRAYER




CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF NOT

 

POEM – II      

 A CHILD’S EVENING PRAYER

TOUCH OR SCAN QR CODE

ABOUT THE POET

 

 

 

          Coleridge in 1975

 

Samuel Taylor Coleridge

Born

21
October 1772
Ottery St Mary,
Devon, Great Britain

Died

25
July 1834 (aged 61)
HighgateMiddlesexUnited
Kingdom of Great Britain and Ireland

Occupation

Poet,
critic, philosopher

 Alma mater

Jesus College, Cambridge

  Literary movement

Romanticism

Notable works

The Rime of the Ancient MarinerKubla KhanChristabelConversation poemsBiographia
Literaria

Signature



 

 

 

 

 

 

 

 

COMPREHENSION

A. Answer the following questions.

1. Who does the child pray for?

Ans.:- The child prays for the Welfare of his parents, his brothers and himself.

2) What does the child pray for its mother?

Ans. The child prays God to grant his mother health and strength for many years.

3) What does the child pray for its father?

Ans. The child prays to
God to keep its father healthy and strong,

4) Pick out the lines in the poem which show that the child is praying for its brothers.

Ans.  And O! preserve my brother both From evil doing and from sloth

5) The child wants to be a source of joy to its parents which lines in the poem show this?

Ans.  And may I my best thoughts employ

To be my parent’s hope and joy !

6) “O Lord, to me impart and innocent and grateful heart,”

a) Who does ‘me’ refer to?           

Ans.: The child.

b) What is the child asking for?

Ans. An innocent and grateful heart

c) What is the meaning of the word ‘grateful’

Ans.:- Thankful

7) Rhyming words:

Ans.:- Lay-Say-Way.           Dear-Year-Near,

Joy-Employ-Boy,        Both-Sloth-Oath.

Other-Mother-Brother  Impart-Heart-Cart

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF




 

 

Share your love

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.