10th English 3rd Lang. 5.LIFE IN BANJARUMALE

  SSLC KARNATAKA 

Subject – English (3rd Language)

Textbook Solution

UNIT 5 – PROSE

LIFE IN BANJARUMALE

10th English 3rd Lang. 5.LIFE IN BANJARUMALE

Comprehension Questions:

A. Sit in a group, discuss and write answers for the following questions.

1. Where is Banjarumale?

 Ans. – Banjarumale is located within the Neriya Gram panchayat limits in Balthangady taluk of Dakshina Kannada district, Karnataka, India.

2. Name the tribe living in the hamlet in Banjarumale.

  Ans. – The tribe living in Banjarumale is Malekudiyas.

3. Where do the local children study?

  Ans. –The local children study at the Ashram school in Neriya.

4. When did S K W Micro hydel project start producing electric power?

  Ans. – The SKDRDP Micro-hydel power project began producing electric power in 2002.

5. Who is Mr. A.S. Annappa?

  Ans. – Mr. A.S. Annappa was the president of Banjarumale Micro-Hydel Power Project Implementation Committee.

6. What is the task assigned to Mr. Prakash?

    Ans. – Mr. Prakash is responsible for operating the micro-hydel power turbine, turning it on at 6 pm and off at 8 am the next day.

7. According to the G.P. member electricity is supplied only at night. Give reasons.

  Ans. – The electricity is supplied at night because the villagers fear that during the day, the youth and children might waste time watching television.

8. What should be done to make mobile calls?

Ans. – To make mobile calls, the villagers have to climb a hill to get a network signal.

9. Why did the tribals give up paddy cultivation?

 Ans. – The tribals gave up paddy cultivation because wild animals like elephants, boars, buffaloes, and monkeys began eating their paddy in the plantations.

10. Name the river and the stream that need bridges across them to reach Banjarumale.

 Ans. – Sunalu river and Lakkdarpe stream need bridges to reach Banjarumale.

11. What is D.C.Katte?

 Ans. – ‘DC Katte’ is a stage constructed by the villagers to welcome the Deputy Commissioner (DC) who attempted to visit the village in 1983 but had to return halfway due to the river’s rising water level.

12. What is the reason behind the clean air in Banjarumale?

Ans. –The absence of vehicular pollution contributes to the clean air in Banjarumale.

B. Think about the Text, Work in pairs and Match the following.

A B

1. P.H.C. a. the only road in Banjarumale

2. kerosene lamps b. to take a bus

3. 9th curve of Charmudi Ghat c. very difficult to bear  

4. Rs. 1500 to 2000 d. those who do get electric power

5. heavy cross to bear e. hire for 9 KM journey

6. walk 10 KM f. Neiriya

g. a remote paradise of Western Ghats.

Ans.  A B

1. P.H.C. –         f. Neiriya

2. kerosene lamps – d. those who do not get electric power

3. 9th curve of Charmudi Ghat –   a. the only road in Banjarumale

4. Rs. 1500 to 2000 – e. hire for 9 KM journey

5. heavy cross to bear – c. very difficult to bear

6. walk 10 KM –         b. to take a bus

 Vocabulary Exercise:

B. Fill in the blanks:

II. Vocabulary :

A. Study the following statements:

1. Chandra and Ravi are brothers.

2. Do or die.

3. He worked hard so he got distinction.

4. He is late because he missed the first train.

5. Raju went there but he could not meet his friend.

6. Tell him that I am doing well.

  B. Fill in the blanks with the words given in brackets :

(in, or, and, though, after, how)

1. You can buy a red dress or a blue dress.

2. Shwetha looks pretty in a blue dress.

3. They started writing the exam after the first bell.

4. Tell me how you got distinction?

5. Time and tide wait for none.

6. Though he is poor, he is honest.

 III. Language Activities : 

A. The following are the punctuation marks used in writing:

1. Full Stop (.)

2. Comma (,)

3. Interrogation (?)

4. Exclamatory mark (!)

5. Quotation marks (inverted commas (“ ”)

6. Apostrophe (‘)

7. Hyphen (-)

8. Dash (___) / /

9. Brackets ()

10. Colon (:)

11. Semi Colon (;)

12. Bar (/) (Slash)

    Language Activities:

A. Punctuate the sentences:

1. It is celebrated on January 26, 1950

Ans. – It is celebrated on January 26, 1950.

2. what did you say ravi said

Ans. –What did you say, Ravi said?

3. how beautiful the place is

Ans. – How beautiful the place is!

4. what is that shobha said

Ans. –What is that, Shobha said?

5. i want to come to mysore.

Ans. –I want to come to Mysore.

6. you are a doctor aren’t you

Ans. – You are a doctor, aren’t you?

B. Study the following:

1. This news is too good to be true

This news is so good that it cannot be true

2. It is too late to mend it.

It is so late that one cannot mend it.

Remove too…. to and use ‘so ….. that not.

1. The fruit was too rotten to eat.

Ans. –The fruit was so rotten that it couldn’t be eaten.

2. The sight was too dreadful to be seen.

Ans. –The sight was so dreadful that it couldn’t be seen.

3. The sun is too hot for us to go out at present.

Ans. – The sun is so hot that we can’t go out at present.

4. He is too proud to beg.

Ans. –He is so proud that he won’t beg.

5. The box is too heavy to lift.

Ans. – The box is so heavy that it can’t be lifted.

C. Study the following:

Rajesh is an intelligent boy in the class.

This can be written as __________ ?

No other boy is as intelligent as Rajesh in the class.

Rajesh is more intelligent than any other boy in the class.

Rajesh is the most intelligent boy in the class.

Raju saw a snake. He ran away.

As soon as Raju saw a snake, he ran away

No sooner did Raju see a snake than he ran away.

     Combine sentences using ‘As soon as’ and ‘No sooner than’:

1. He opened the door of his flat. He went in.

Ans. – As soon as he opened the door of his flat, he went in.

2. He saw me. He ran away immediately.

Ans. – No sooner did he see me, he ran away immediately.

3. The teacher entered the classroom. All the pupils stood up.

Ans. – As soon as the teacher entered the classroom, all the pupils stood up.

     D. Study the following examples:

He is not intelligent. He is not hard working.

He is neither intelligent nor hard working.

     Combine sentences using ‘neither-nor’:

1. He has no friends. He has no foes.

Ans. –He has neither friends nor foes.

2. She is not happy with her relatives. She is not happy with her friends   too.

Ans. –She is neither happy with her relatives nor with her friends.

E. Change sentences into positive statements:

E. Study the following:

What an intelligent boy he is !

He is a very intelligent boy.

     Change the following as shown above.

1. How horrible he is!

Ans. – He is horrible!

2. What a nice place it is!

Ans. –It is a nice place!

3. How horrible the animal is!

Ans. –The animal is horrible!

4. What a beautiful flower the rose is!

Ans. –The rose is a beautiful flower!

F. Study the following:

– He went to the railway station to meet his uncle.

– Where did he go to meet his uncle?

Frame questions to get the underlined words as answer:

1. He went to market to buy vegetables.

Ans. – Why did he go to market?

2. Ramesh bought a car last week.

Ans. – What did Ramesh buy?

3. Sheela worked hard and got 98% in SSLC.

Ans. – How did Sheela worked?

4. The Principal paid him scholarship for highest marks.

Ans. – What did the Principal pay him scholarship for?

Suggested Reading:

1. Americadalli Goruru Dr. Goruru Ramaswamy Iyengar.

2. Abuvinda baramakke Dr. Shivram Karantha

3. Report on Western Ghats 1. Prof. Madhava Gadgil

2. Dr. Kasturi Rangan.

4. Article on Salumarada Thimmakka.

5. Article on Masanoba Phukoaka

6. Chipko Movement Sunderlal Bhuguna



Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *