7th Unit 1 – THEY ALL CAME FIRST

 

 

Click here for PDF notes – →→→ 

7th Unit 1 - THEY ALL CAME FIRST

 

Unit 1 – THEY ALL CAME FIRST

7th Unit 1 - THEY ALL CAME FIRST

A. Comprehension

I. Answer the following questions :

1) How many children took part in the race?

Ans: Eight children had taken part in the race.

2) What happened to Reena?

Ans: Reena tripped and fell down.

3) What did the children do when Reena cried?

Ans:The children turned back ,went up to Reena and gently picked her up.

4) How did the children run towards the winning post?

Ans: They all held hands and started running towards the winning post.

5) Why did the crowd cheer them?

Ans: Because they all reached the winning post together and they all came first. So the crowd cheered them.

6) What lesson did the grown-ups learn?

Ans: The grown-ups realized how important it is to help the needy come up in life.

7) Why do you say it was a different kind of race?

Ans: It was a different kind of race because each participant child had one problem or the other.




 

II. Fill in the story pyramid with the help of your friend.

7th Unit 1 - THEY ALL CAME FIRST

Ans-

Main character in the story: Reena

Number of participants in the race: eight

Kind of participants in the race : differently-abled

Those who watched the race : The grown-ups

Number of children who came first : all

C. Vocabulary :

V. The person shown in the picture below has some problems. The problems are indicated with the help of an ‘X’ mark. Look at the pictures under column ‘A’ and match with the words in column ‘B’.

7th Unit 1 - THEY ALL CAME FIRST

 




 

VI. Arrange the following words in the alphabetical order:


Head, eye, ear, nose, mouth, lips, neck, hands, stomach, legs.

Ans. – ear,eye,hands,head,legs,lips,mouth,neck,nose

VIII. Develop the conversation by filling in the blanks:

Mathew : Hello! What are you doing?

Priya : I am writing a story.

Mathew : Oh! Can you write story?        

Priya : Yes, I write. It’s an interesting hobby.

Mathew : Which story are you writing?

Priya : I am writing the story of a
visually challenged boy.

Mathew : Well, will you teach me how
to write a story?

Priya : Yes, I will teach.

 




 

IX Fill
in the blanks using the correct words given in brackets:

1) I am Rakesh. I am an Indian. (I,/You)

2) You and I are studying in the same class. We are classmates. (We/They)

3) Ramu is a singer. He sings very well. (He/ She)

4) Reshma is a dancer. She dances very well. (He/ She)

5) Shafi and Raju are good friends. They go to school daily. (We/They)

6. I have a pencil box. It is very beautiful. (They/It)

 

X. Read the following
story: Use suitable pronouns for the underlined words:

Rama and Sita went to a forest. Rama and Sita saw a golden deer. Sita wanted that deer. Sita asked Rama to get the deer. Rama went behind the deer but, Rama was not able to get the deer.

Ans. Rama and Sita  – They

        the deer   –       It

        Rama       –       He

 




Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *